1909.jpg
20131119_13-7.jpg

Toen wij 14 jaar waren dierven wij ook al eens Ossaert spelen door met kettingen op straat te lopen en te rammelen, met een doek voor ons gezicht. Wij moesten dan wel goeg opletten dat wij hard konden lopen als er iemand kwam. Op een keer hadden we een stijf bevroren kat gevonden. 't Was in de strenge winter van 1916-17. Het vroor toen negen weken aan een stuk. Wat nu met die kat? Arthur Pierssens stelde voor: 'laat ons die tegen de deur zetten van Juul Maesen en dan op de deur kloppen'. Die kat werd met de voorpoten omhoog tegen de deur gezet, en dan werd er geklopt. Het was tamelijk licht door de maneschijn, zodat we tamelijk ver konden lopen en toch de afloop zien. We zaten nog maar pas verborgen of daar hadden we het al: met een ruk ging de deur open, die stijf bevroren kat viel tegen Juul zijn benen, een flinke sprong achteruit met de uitroep 'Heu Minka', zijn vrouw, een beest'.

Victor Ivens 

__________________________________________________________________________________________________________________________

iiiiiiiiiiiii-1.jpg

 

 

   

 

Een echte ouderwetse smidse is een zeldzaamheid geworden. Meer-donk heeft jarenlang de gebroeders Van Lombergen bezig gezien, beter bekend als 'De Smees'.

Vader Van Lombergen leerde de stiel bij een smid uit Verrebroek

In 1909 begon hij in een rij huizen aan het einde van de Dorpstraat op zijn eigen. Kamiel, Bert en Peer namen later de zaak over. Kamiel en Bert als smeden in de "travaille" om paarden te beslaan, en Peer als fietsenmaker.

Foto: "Peer De Smee". Peer was ook bijna 80 jaar actief in de kerk. Eerst als misdienaar, daarna als klokkenluider, zanger op het oksaal en stoker. Hij werd geboren te Meerdonk op 24 december 1902, en overleed te Sint-Gillis-waas op 4 oktober 1992. 

__________________________________________________________________________________________________________________________

sp1-2.jpg
sp2-1.jpg

Fort Spinola: het fort Spinola droeg eerst de naam van Fuentes, naar Don Enriquez De Azevedo, graaf van Fuentes, Spaans veldheer en zwager van de hertog van Alva. Hij richtte in 1595 dit fort op om het protestants garnizoen van Hulst de doortocht te beletten.

Op dit fort werden in 1595 de capitulatievoorwaarden voor de overgave van de stad Hulst ondertekend door aartshertog Albrecht. Het kreeg later de naam Spinola naar de Italiaanse generaal Ambrosio Spinola, veldheer in Spaanse dienst.

__________________________________________________________________________________________________________________________