3dad90f8389447a4970819d08b890eef.jpg
decf5b4a4f7e49eca973f4da77632360.jpg
img-0001-2large-7-1.jpg
kkkkkkkkkkkkkkkk-3.jpg

Meerdonkse soldaten, namen niet bekend.

 

 Duitse soldaat , Kronenhoek

20131119_10-4.jpg
20131119_14-2.jpg

Grensgebied Klein-Meerdonk met  Nederland met 'de dodendraad'. 

__________________________________________________________________________________________________________________________

oorlogsgeld.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oorlogsgeld

Als jonge knaap heb ik ook wel wat meegemaakt in de eerste wereldoorlog. Pas 10 jaar liep ik met de andere jongens mee achter de vluchtende soldaten die hun wapens wegwierpen voor zij de grens over gingen. Vooral op de kogels hadden wij het gemunt: ik had er wel een volle emmer.

Maar ik zag ook veel ellende. Duizenden vluchtelingen gingen met de soldaten mee naar Nederland. Overal lagen die te slapen op de grond onder de blote hemel. Veel oude en zieke mensen stierven.

Dan kwamen de Duitsers, hoog op hun paarden. Iedereen was bang, want zij hadden in het begin veel mensen, zelfs kinderen vermoord. Later werd hun dat ten strengste verboden. Het waren geen makkelijke mannen, die Duitsers. Ik heb er ook eens een paar slagen van gekregen. Dat kwam zo. Al de boeren moesten  met hun paarden naar het dorp komen.Twee, drie officieren keurden de paarden.

Ze namen er de beste uit voor het leger. De boer moest braaf zijn en blij als hij de halve prijs betaald kreeg.

Daar waren ook altijd gendarmen bij, gewapend met een zweep om de boeren koest te houden. Nu was het juist de beurt aan onze gebuur, Petrus Vermeulen, om zijn paard af te geven. Petrus deed dit niet rap genoeg en kreeg met de stok van de zweep heel wat slagen op zijn kop. Ik stond er bij en riep tot de veldwachter: 'waardeloos zwijnenjong'. Hij richtte zich om en sloeg naar mij, maar raakte mij niet. Maar door al die boeren kon ik niet snel genoeg weg en hij had mij te pakken en begon duchtig op mijn kop te kloppen met zijn regenmantel. Maar ik kon mij los rukken en sprong over de ijzeren afsluiting rond de kerk.

Dat kon die smeerlap niet en ik was gered.

Victor Ivens 

__________________________________________________________________________________________________________________________