1966.jpg
20131119_11-4.jpg
20131119_9-2.jpg
20131119_8-2.jpg

Meisjesschool 

__________________________________________________________________________________________________________________________

uuuuuu.jpg

Weten jullie dat er eens een moord gepleegd is in Meerdonk, juist voor de  eerste wereldoorlog? Op een maandagmorgen, nog voor we naar school stapten, stonden al de geburen op de Kronenhoek samengetroept. Er was een vreselijke moord gepleegd. Een jongen van De Klinge wachtte op het Spaans Kwartier zijn vroegere vriendin op.

Deze reed samen met haar twee zusters, zoals iedere maandagmorgen, gezeten op een hondekar naar Meerdonk om vodden te gaan opkopen (Klingenaars zijn voddenrapers). Aangekomen aan het sparrebos sprong  'De Koefer ' (zo noemde men die jongen) uit het bos en sloeg en stak met een blokmakersmes in het wilde weg. Hierbij dode hij zijn vroegere vriendin en kwetste beide zusters. Nog diezelfde dag werd de moordenaar aangehouden en opgesloten.

Wie voor de eerste wereldoorlog, met paard en kar naar De Klinge of naar Kieldrecht reed, moest onderweg tol betalen. Dat geld werd door het polderbestuur besteed aan de herstelling van de kasseiwegen.

De kasseien vertoonden nogal eens putten. De kasseien werden dan hersteld door een kasseilegger, zoals August Braem van de wijk Molenhoek. Met een haak werden de kasseien omhoog gehaald, daaronder zand geschoven en met een stamper werden de kasseien weer vastgelegd.

Prudent Weemaes (De Kluize)   www.dekluize.be

__________________________________________________________________________________________________________________________