1982.jpg
8182-1.jpg

__________________________________________________________________________________________________________________________

400-4-1.jpg

Schooljaar 1981-1982, v.l.n.r. zittend: Maria Vernimmen, X. Staand: X, X,

Lutgart Weemaes, X, Christiane Kessels. 

Wij hadden geen speelgoed zoals nu, maar we amuseerden ons altijd goed: katje jagen, verstoppertje spelen, om het verst lopen, om het verst springen, boogschieten met zelfgemaakte bogen en pijlen... en we hadden de straat voor ons alleen. Op weg naar school deden we ook veel spelletjes, zo liepen we achter een velg van een fietswiel dat we met een stok in beweging brachten.

De kinderen schreven toen niet met een balpen in een schrift, maar schreven met een griffel op een lei. Als de lei volgeschreven was, werd deze schoongemaakt met een sponsje.

Als de kinderen thuis moesten helpen, mochten ze soms thuisblijven, maar ten hoogste drie halve dagen per week. Indien dit overschreden werd, moest vader naar het vredegerecht komen. De lessen begonnen om half negen maar de meester moest al om acht uur op school zijn om de kachel aan te steken.

De kinderen kwamen op hun klompen te voet naar school. Sommigen hadden per dag heel wat kilometers erop zitten. Als het gesneeuwd had en de kinderen hadden koude en natte voeten, werden op school de klompen even verwarmd met hete kolen.

 Prudent Weemaes (De Kluize)  www.dekluize.be

__________________________________________________________________________________________________________________________