2007.jpg
PhotoScan2.jpg

_________________________________________________________________________________________________________________________

hv.jpg

In Memoriam Verstraeten Honoré.

Ere-schepen van onze gemeente en gewezen gemeenteraadslid van Meerdonk en Sint-Gillis-Waas, ere-dijkgraaf van de polder van Sint-Gillis-Waas, gezworene van de Polder van Het Land Van Waas, lid van verschillende socio-culturele verenigingen en bestuurslid van de Heemkundige kring “De Kluize”.

Toen Honoré nog schepen was van Sint-Gillis-Waas heb ik als directeur van de gemeenteschool talrijke keren met hem kunnen samenwerken. Vooral in de periode van de boomplantacties hebben we met honderden leerlingen van de plaatselijke scholen boompjes en struiken geplant. Nu zijn het bomen, bossen en struikkanten geworden.

Dank zij Alma, zijn echtgenote, die zijn agenda bijhield miste hij geen enkele vergadering van onze vereniging. Honoré was iemand waar je op kon rekenen. Zijn zorg om Meerdonk en zijn polder hield hem dag in dag uit bezig. Zijn verhalen over zijn Meerdonk en zijn mensen maakten van zijn toehoorders halve Meerdonkenaren. Die “Seker partije hoogh landt, Meerdonck genaemt” kreeg door zijn inzet en zijn aanwezigheid een eigen gezicht. Andere markante figuren zoals natuurkenner en filosoof Victor Ivens, Boer Lewie, Fonske Verelst, pastoor Vercruyssen en vele andere, bezorgden Meerdonk bovendien een ludieke kroon die we terugvinden in het poëziepad en de overgebleven houten sculpturen gekapt door Omer Gielliet. Meerdonk heeft iets en ontegensprekelijk is dat zeker dank zij de enorme werkkracht van Honoré.

Een kort gedicht op zijn overlijdensbericht tekent in enkele woorden zijn hele leven.

 

Traditie, oude plicht,

bijen, zijn grote liefde

heeft hij stil verlaten.

Stil geween.

In het vlieggat ben ik gaan zeggen:

bijen: uw meester is heen.                                 

                                                                                  Romain D’hollander

__________________________________________________________________________________________________________________________